BUZDOLABI 


Kullanımı

Gıda maddelerinin uzun süre korunması ancak 18 derece ve daha düşük sıcaklıkta mümkündür. Dondurulmak istenen gıda maddelerinin kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Eğer dondurulmuş gıdaları derin dondurucuda muhafaza edecekseniz bu ürünlerin güvenilir firmalar tarafından üretilip üretilmediğini ve üretim tarihlerini mutlaka kontrol edin, mümkünse aynı markaları kullanmaya ve aynı yerden alışveriş yapmaya özen gösterin. Derin dondurucuya konacak gıda maddeleri günlük ya da öğünlük ihtiyaçlara göre porsiyonlara ayrılmalıdır. Kısa süreli saklanacak olsalar bile kurumalarını önlemek için hava geçirmeyecek şekilde paketlenmeli ve paketlemelerde kullanılacak malzemeler soğuğa, neme, yırtılmaya, kokuya, , yağa ve aside karşı dayanıklı olmalı ve hava geçirmemelidir. Ayrıca çok iyi kapanmalı, kullanışlı ve derin dondurucularda kullanılmaya elverişli malzemelerden olmalıdır. Dondurulacak gıdalar, önce dondurucu bölmesinin tabanına konmalıdır. Daha önce dondurulan yiyeceklerin kısmen çözülmelerini önlemek için onlarla temas ettirilmemelidir. En önemlisi çözülen yiyecek maddelerinin hemen tüketilmesidir. Ambalajlama için soğuya dayanıklı izolebant, kendinden yapışkanlı etiket ve lastik halkalardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca naylon torba da yiyecek ambalajlama için uygundur. Dondurucudan yeni çıkan dondurma, donmuş tatlı ve meyveleri yemeden önce birkaç dakika dışarda bekletmeniz gerekir. Ayrıca emniyet açısından her türlü sıvı ve gazoz, kola, maden suyu gibi yüksek konsantrasyonlu soda içeren şişelerin depolanmaması gerekir.

Derin Dondurucu Seçimi...

Derin dondurucu almaya karar verdiyseniz seçiminizi iyi yapın. Dondurucuyu hangi amaçla kullanacağınız çok önemlidir. Eğer yazlığınızda kullanmak üzere bir derin dondurucu almayı düşünüyorsanız bunun için en ideal olanı tropik amaçlı üretilmiş olan üstten kapaklı derin dondurucudur.

Kalabalık bir aileyseniz ya da kent dışında yaşıyor ve alışverişlerinizi toptan yapmaya mecbursanız çok katlı bir derin dondurucu seçmelisiniz. Eğer yanlız yaşıyorsanız ya da kalabalık değilseniz yarım tipli derin dondurucular tam size göre. Dekoratif renkler, süper dondurucu sistemler, soğutucu merkezliler, aktif-alarm sistemliler, kapı açılış yönü değiştirilebilir donduruculardan birini seçebilirsiniz.

Temizliği;

Yılda bir kez arkası tozdan arındırılmalıdır. Derin dondurucunun iç ve dış kısmını ılık ve sıvı deterjan katılmış su ile silmek yeterli olacaktır. Temizlik sırasında kesinlikle benzin, alkol, tiner ve benzeri maddeler kullanılmamalıdır.

Bunları Yapmayın;

1.       Dondurulmuş sebzeleri normal sebze pişirir gibi pişirmeyin ! Bu sebzelerin pişme süresi tazelerine oranla daha kısadır.

2.       Çözülen sebzeleri tekrar dondurmayın !

3.       Kıvırcık salata, marul, turp vb. yeşillikleri dondurmayın !

4.       Depolama tarihlerini kaydetmeyi unutmayın !

5.       Patlayıcı ve yanıcı maddeleri dondurmayın !

6.       Cam şişede bir şey dondurmayınız !

7.       Kaymak, krema ve mayonez dondurulmaz !

BESİNLERİN DERİN DONDURUCULARDA SAKLANMA SÜRELERİ


ET-KÜMES VE DENİZ ÜRÜNLERİ

Dana eti

6 -10 ay

Koyun eti

4 - 8 ay

Sığır eti

8 -12 ay

Domuz eti

3 - 6 ay

Kıyma

1 - 3 ay

Sucuk - Salam

1 - 2 ay

Sakatat

1 - 3 ay

Kemik

6 - 8 ay

Tavuk

7 - 8 ay

Ördek

2 - 4 ay

Av Hayvanları

9 -12 ay

Alabalık

2 - 4 ay

Kalkan-Dil Balığı

4 - 8 ay

Hamsi

4 - 8 ay

Havyar

2 - 3 ay

Deniz Kabukluları

2 - 6 ay



SEBZE VE MEYVELER

Bazı Hamur İşleri

Karnabahar

8 - 10 ay

Bezelye

8 - 12 ay

Lahana

6 - 8 ay

Patlıcan

10 - 12 ay

Mısır

12 ay

Havuç

12 ay

Elma

8 - 12 ay

Kayısı

4 - 6 ay

Armut

8 - 10 ay

Çilek

8 - 12 ay

Mayalı kek

3 ay

Börek

1 - 3 ay

Yufka

2 - 3 ay

Mayalı Hamur

2 - 3 ay

Ana Sayfa / Pratik / Lekeler