Limon sıkacağınız yoksa veya limonun posasıyla uğraşmak istemiyorsanız; limonu bir şiş veya tığla deldikten sonra sıkabilirsiniz.

Çelik tencerenizdeki lekeleri çıkartmakta zorluk çekiyorsanız; temizlerken tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatın. Hem üzerine işleyen kara lekeler çıkacak, hemde pırıl pırıl olacaktır.

Çatal - bıçaklarınız kararıyorsa, bulaşık makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun.

Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke kutularda saklayın. Bu şekilde rutubet almalarını önlemiş olursunuz.

Yumurta haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır.

Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir. Yumurtayı altında kap olan ve
dar ağızlı bir huninin içine kırarsanız, akı hemen akar, sarısı hununin içinde kalır.

Yemek kokularında kurtulmak için, bir cezveye bir çay fincanı su ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın. Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz.

Pişen keki kalıbından çıkartmakta zorluk çekiyorsanız, keki dökmeden önce kalıbın içine yağlı kağıt döşeyin. Fırından çıkardığınız zaman, kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.

Yemek yaparken tencerenin dibi tutuyorsa, bir miktar karbonatı suyla karıştırıp hamur haline getirin ve bu hamurla tencerenin dibini örtün, birkaç dakika bekletin. Kolayca temizlenecektir.

Pastalara kattığınız fındık, ceviz, v.s.'nin dibe çökmemesi için una buladıktan sonra karışımın içine katın. Böylece piştiğinde pastanın içine eşit bir şekilde dağılmış olurlar.Pastaların üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.

Kahvenizi ağzı iyi kapanan bir kutuya koyduktan sonra buzlukta bekletin. Uzun süre bayatlamadan kalacaktır.

Şişelerin dibini temizlemek için, içine gazete parçaları atıp su doldurun. Birkaç saat bekledikten sonra, deterjanlı sıcak suyla yıkayın.

Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın. Hamurun yapışmadığını göreceksiniz.

Domates kabuğunun kolayca soyulup çekirdeklerinin çıkartılabilmesi için, önce domatesin üzerine keskin bir bıçakla küçük bir çarpı işareti yapın.

Domatesleri bir tel süzgeç içine koyup, kaynar suya daldırın. Birkaç saniye kadar suda tuttuktan sonra, soğuk suya koyun. Bu şekilde kabukları kolayca soyulur.Ardından ortadan ikiye kesip, kesik kısmı alta bakacak şekilde avuca alıp hafifçe sıkarsanız,
çekirdeklerini kolayca çıkarabilirsiniz.

Domatesleriniz tazeliğini yitirmeye başladıysa, tuzlu suyun içinde yarım saat bekletin.

Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz.

Çöpünüzün içine koyacağınız bir miktar karbonat veya kabartma tozu, mutfağınızda istenmeyen kokuların oluşmasını engeleyecektir.

Kesik limonların beklerken kurumaması için, limonu kesik yüzeyi alta gelecek şekilde bir tabağa koyun ve üstüne
bir bardak kapatın. Limonun kesik yüzeyine dökeceğiniz bir miktar tuz da kurumasını geciktirecektir.

Peynirlerinizin tazeliğini koruması için, hava almayacak şekilde şeffaf folyoya sarın.

Yağ şişelerini yıkarken, şişenin içine birkaç parça kaya tuzu koyun (baharatçılarda bulabilirsiniz) ve suyla çalkalayın. Bu işlemi yaptıktan sonra yıkadığınızda pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

Hazırladığınız sosun servise kadar soğumadan kalmasını istiyorsanız, sos kabını sıcak su dolu bir kabın içinde bekletin. Bu şekilde ısısını ve lezzetini koruyacaktır. Üzerinin kabuk bağlamasını önlemek için üzerine bir parça margarin bırakın ve yağlı kağıt ile örtün.

Bir iki gün öncesinden kalan ekmek, börek ve benzeri hamur işlerini atmayın. Alüminyum folyoya sararak ısıtın. Yeni pişmiş gibi taptaze olacaktır. (Eğer ısıtmak için fırın kullanacaksanız, folyo yerine fırın torbasına da koyabilirsiniz.) Fakat üzerine az miktarda su serpin.

Közde biber yapacaksanız, biberleri pişirmeden önce kaya tuzuna bulayın. Bu işlem, biberin zarını kolayca ayırmanızı sağlayacaktır.

Soğanı, akan bir musluğun yanında doğrarsanız, gözleriniz daha az yanar.Portakal ve limonu sıkmadan önce birkaç dakika
sıcak suyun içinde bekletirseniz, daha fazla meyve suyu elde edebilirsiniz.

Yapışmaz yüzeyli tavalarınızın ömrünü uzatmak istiyorsanız, içinde asla kızartma yapmayın ve mutlak suretle tahta kaşık kullanın.

Soğan kavururken, pişirmeye başlamadan önce biraz un serperseniz kararmasını önlemiş olursunuz.

Közlenmiş patlıcanların kararmasını önlemek için kabukları soyulur soyulmaz limonlu suyun içine atınız.

Hamur işi yaparken hamuru mutlak surette en az 30 dakika dinlendiriniz. Üzerini nemli bir bez ile kapatıp buzdolabına koyunuz. Böylece hamur daha iyi açılacak ve daha iyi performans verecektir.Yumurta akını çırptığınız zaman çırpılan kap yağdan arınmış olmalı ve az miktarda tuz eklenmeli ki yumurta beyazı iyi kabarsın.

Dilimlenmiş meyvaların kararmaması için limonlu suya sokup çıkarın.

Donmuş veya kristallenmiş balı eski haline getirmek için kavanozu içi sıcak su dolu bir kapta bekletiniz.

Sarmısağın kabuklarını daha kolay ayıklamak için bıçağın sırtı ile hafifçe ezin.

Balık kızartırken kokuyu önlemek istiyorsanız ısındıktan sonra yağa limon suyu ve maydanoz ilave edin.

Un ve nişasta türü malzemeyi nereden kullanırsanız kullanın mutlaka elekten geçiriniz ki topak topak kalmasın.

Pandispanya veya kek kalıplarına boşaltmadan önce kalıpların içine yağlı kağıt koyarsanız kekleriniz

 

Ana Sayfa / Pratik / Lekeler