PRATİK ÖĞÜTLER

ÇORBALAR

Lezzetli bir çorba pişirmek istiyorsanız, içine et ya da tavuk suyu koymanız şarttır. Kullanacağınız et suyu için iri sığır kemiklerinden yararlanabilirsiniz. Et kokusunu kaybetmek için, tencereye su ile birlikte biraz havuç, kereviz ve bir baş soğan koyunuz. Sonra bu suyu tülbentle süzüp saklayabilirsiniz. Et suyu kullanmak israf değil, aksine, tasarrufludur. Zira çorbaya daha az yağ koyarsınız.

Çorbalarda kullanılacak şehriyelere gelince, her çeşit şehriye, tenceredeki su kaynadıktan sonra konulur, bir taşım birlikte kaynadıktan sonra yapışmaması için karıştırılıp, kendi başına kaynamaya bırakılır. Pişirdiğiniz çorbanın tuzunu fazla kaçırdığınızda üzülmeyin. Bunu telafi etmenin bir çok yolu vardır. Çok tuzlu değilse, bir parça şeker işi halleder. Ya da bir kaç patates dilimi atın, tuzu emecekleri için pişince içinden çıkarın. Şayet çok tuzlu ise içine gümüş bir kaşık ve küçük bir bardak dolusu çiğ süt koyun. 5-10 dakika kısık ateşte pişirin, sonra kaşığı çıkarın.

ET YEMEKLERİ

Hangi cins olursa olsun, etlerimizin yumuşak ve lezzetli olmasını istiyorsak, 2 ile 4 gün buzdolabında bekletmek gerekir. Kullanacağımız etin erkek hayvandan olmasına dikkat edelim, zira dişi koyunların eti kokulu olur. Koyun etinin en makbulu, ufak kuyruklu, kıvırcık olanıdır.

Pirzola, biftek, bonfile, şiş gibi ızgaralık etlerin yumuşak ve daha lezzetli olması için üzerine biraz zeytinyağı ve biraz soğan suyu sürüp, 2 saat kadar bekletiniz. Izgara yapılırken eti fazla kurutmayın, kanı ve suyu içinde kalmalıdır. Fırında ızgara yapmak istiyorsanız, ızgara tepsinin altına içi su dolu bir kap koyarak kurumasını engelleyebilirsiniz.

Lezzetli, fırınlanmış bir et yemeği için, eti tereyağı ile sıvayın. Tuzunu, biberini tereyağ üstüne serpin. Yemeğin hem daha lezzetli, hem de biçiminin bozulmaması için etinizi bir iple bağlayınız. Fırındaki etin kabına su koymayın, gerekirse yavaş yavaş eklersiniz.

Kömür ateşinde ızgara yaptığımız etin yağı damlar ve sık sık ateş parlarsa, kömürün üstüne tuz serpin.

Piliçlerinizin altın renginde ve kıtır kıtır olmasını istiyorsanız, her yanını yağa buladıktan sonra üzerine un serpin, sonra pişirin. Daha lezzetli piliç pişirmek istiyorsanız karnına birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon veya portakal dilimi koyun. Tadının her zamankinden ne derece değişik ve hoş olduğunu göreceksiniz.

BALIKLAR

Balık ne kadar taze olursa o kadar makbul, o kadar lezzetli olur. Taze balığın gözleri parlak, solungaçları canlı, pembe-kırmızı olur.

Haşlaması İçin

Beyaz etli balıklar seçilir. Kırlangıç, kefal, levrek vb. gibi. Balığı soğuk suya atınız, kaynamasına meydan vermeyin. Kaynamaya yakın sıcaklıkta pişirin,yoksa dağılır. Kapalı bir kapta pişirin, ama kokusunu alması için suyuna biraz havuç, kereviz, soğan atın. Balığın eti kılçığından ayrılıyorsa pişmiş demektir, yenileceği zaman suyunu dökün.

Kızartması İçin

Büyük balıklar dilim halinde, küçük balıklar bütünüyle kızartılır. Kızartmalık balığın daha lezzetli olmasını istiyorsanız önce biraya batırın, sonra unlayın. Çıtır çıtır olduğunu göreceksiniz. Şayet balığı unlamadan tavaya atarsanız anında yapışır. Balık çok taze ise ne kadar unlarsak unlayalım bir miktar tavaya yapışır, bunu engellemek için tavayı arada bir sallamakta fayda vardır. Balığın tuzlanması doğrudan yapılmaz, tuzu una katarak yapılır. Balığı daima kızgın tavaya atmak gerekir.

Izgarası İçin

İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır, çıkartması zor olur. Izgara yapmadan yaklaşık 2-3 saat soğan suyu ve zeytinyağ sürülüp bekletilirse daha lezzetli olur (Bu arada maydanoz da serpilirse çok daha nefis olur). Ya da una bulamadan önce tuzlu süte batırın. Pişirirken çatlamaması için daha önceden iki yanı bıçakla çizilir ki böylece içlerine kadar tam manasıyla pişmesi sağlanır. Izgara yaparken arada bir üstüne zeytinyağı gezdirilirse iyi olur. Patates nişastasında yuvarlayın, daha güzel renkli ve kıtır kıtır olacaktır. Balıklarınızı kızartırken çıkan kötü kokuyu önlemek için yağa limon sıkın. Böylece bu yağı başka bir kızartmada da kullanabilirsiniz. Ellerinizi daha balık ayıklamadan limonla ovarsanız, koku elinize hiç sinmez.

Fırında Balık

Fırın orta ısıda olmalıdır, gerekli süslemeyi yaptıktan sonra üzerine biraz beyaz şarap dökerseniz, lezzetinin daha mükemmel olduğunu göreceksiniz.

Tazeliği

Balık alırken tazeliğini anlamak için 3 duyunuzdan yaralanırsınız. Koku: Taze balık hafif deniz kokusu yayar. Dokunma: Eti sıkı ve elastik olmalıdır. Karnı ne yapışık ne de şişkindir, pulları yapışmış durumdadır. Görünüş: Pullar parlak, gözler canlı, solungaçları kırmızıdır.

SEBZELER

Enginar hariç diğer sebzeleri haşlarken kabınızın kapağını aralık tutarsanız, sebzelerin kendi renklerini koruduklarını görürsünüz. Havuç, daima kaynar suya atılır, piştikten sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder. Lezzet için bütün sebzelerin iki kere haşlanması gerekir. Tuzlu ve limonlu suda haşladığınız sebzeyi soğuk su bulunan bir kaba alın, yeniden hazırlanan tuzlu, limonlu suda tekrar kaynatın. Enginarın renginin kararmaması için ayıkladıktan sonra her tarafını limonla ovun. Karnıbaharın beyazlığını kaybetmemesi için, haşlanırken üstüne bir ağırlık veya tülbent koyabilirsiniz. Hiç bir zaman ayrı tazelikteki sebzeleri birlikte pişirmeyin, yarısı pişerse diğer yarısı dağılacaktır. Karnıbahar haşlarken içine iki dilim ekmek atarsanız, o dayanılmaz kokusundan kurtulursunuz.

Bütün sebzelere, biraz karbonat ekleyerek pişme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir. Tuzu, en son anda ilave etmeye kendinizi alıştırın.

Kimi zaman çok bekletmekten sebzelerimiz buruşurlar, böyle bir durumla karşılaşırsak, içine sirke ve şeker attığınız suda bırakın. İlk tazeliklerine kavuşurlar. Saklarken de uzun zaman taze kalmasını istiyorsanız, gazete kağıdına sarın.

ZEYTİNYAĞLILAR

Zeytinyağlı yemekler fazla tuz kaldırmaz, zeytinyağlı pişiriyorsanız içine biraz şeker katınız. Zeytinyağlı dolma yaparken, pirinç, baharat, fıstık kavrulduktan sonra tencerenizin kapağını hemen kapatıp, 10 dakika bekletin. Böylece demlenen pirincin içine baharat kokusu tamamıyla nüfus eder, yoksa uçup gider, hiç konulmamış gibi olur. Tencerenizin altına yaprakların sapını kafes kafes dizerseniz, dolmanızın dibi tutmaz.

SALATALAR

Salataya koyacağınız tuz, yağ ve limonun iyice her tarafına yayılması için bir kapta karıştırın, öyle dökün. Ancak, tuzu, sirke veya limonla eritikten sonra yağını koyalım. Çünkü yağ tuzun erimesini engeller.

Şayet salatanın sirkesi çok gelirse içine bir parça ekmek içi atalım. Ekmek içi sirkenin fazlasını alır. Zeytinyağı ilave ederek yenilir hale getirelim.

Marulun yaprakları pörsümüşse bile atmayın. Biraz sıcak suda bırakıp soğuk suda yıkarsak yaprakların tazelendiğini görürüz.

Maydanoz ve dereotunu, baş aşağı gelecek şekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.

Salatanıza, birkaç da kıyılmış nane yaprağı ilave ederseniz lezzetinin değiştiğini görürsünüz.

Marul ve kıvırcığın yıkanması çoğu zaman zor gelir. Elimizle koparttıktan sonra sirkeli suda 5-10 dakika bekletip suda geçirirsek parazitlerden kolayca kurtuluruz.

SOĞAN

Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için:
·    Akan su altında ayıklayabilirsiniz.
·    Doğramadan evvel buzlukta bekletebilirsiniz.
·    Bıçağın ucunz biraz ekmek içi saplayabilirsiniz.
·    Ağzınıza su alıp yutmadan bekleyiniz.
·    Soğanı bütün olarak pişireceksiniz, şekillerinin bozulmaması için hepsinin altına derince artı işareti çiziniz.
·    Kömürde soğan yapmak için, kabuklarını ayıkladığınız soğanı yıkayıp una bulayın.
·    Doğranmış, kullanılmayıp artan soğan, ağzı kapalı bir kavanozda dolapta birkaç gün kalabilir.
·    Bıçakta kalan soğan kokusunu nane yaprağı ile ovarak giderebiliriz.
·    Eldeki soğan kokusunu çelik bıçağı beş parmakla temas ettirerek soğuk su altında tutun. Kokudan eser kalmaz.
·    Ağızdaki soğan kokusunu, maydanoz, çiğ bakla veya haşlanmış pancar yiyerek giderebiliriz.
SARMISAK

Tadının yemeğe geçmesini ama tanelerinin gözükmesini istemiyorsanız, taneleri ayıklayıp alimünyum kağıda koyun. Yemeğe katın, yemeğiniz piştikten sonra kağıdı çıkarın.

Ağızdaki kokuyu gidermek için, maydanoz, kahve telvesi, karanfil veya nane likörü denenebilir.

Eldeki kokuyu gidermek için kahve telvesiyle yıkayın. Ya da çok hayret bir şeydir, çelik bir kaşığı beş parmakla temas ettirerek akan su altında tutun. Kokudan kurtulursunuz.

SOS

Sos hazırlarken, un topağı oluşmasını önlemek için kaşık yerine çatal ucuna taktığınız, kabukları soyulmuş çiğ patatesten yararlanabilirsiniz.

Çok tuzlu olduysa, pudra şekeri ilave edip yenilir hale getirebilirsiniz.

Değişik ve biberli bir tat istiyorsanız, domates sosunuza hardal ve toz şeker ilave edebilirsiniz.

REÇEL

Pişirirken taşmaması için ceviz büyüklüğünde yağ atın. Köpük oluşmasını engeller. Güzel kokması için, içine portakal veya limon kabuğu katabilirsiniz. Ya da torba içinde limon çekirdeği koyabilirsiniz.

Reçeliniz şekerlenirse reçel kavanozunun kapağını açar açmaz, içine biraz kaynar su koyun ve sallayın. Saklarken bozulmaması için kavanozun üzerine pudra şekeri dökün.

MEYVE SALATASI

Meyve salatası yaparken taze nane yaprağı katıp, meyveleri yoğurt ve balla karıştırın. Enfes olacaktır.

KAHVE

Çekilmiş kahve kavanozunuza bir tutam tuz veya şeker ilave ederseniz, kokusunun artmasını sağlarsınız. Şayet kahveniz bayatsa, kullanmadan evvel kısık ateşte hafif kavurun, hem rutubeti gider, hem de tazelenir. Telvesini sakın atmayın, solan halılarınızın temizliğinde kullanabilirsiniz. Ayrıca çöpe atacağınıza mutfak veya banyo lavabosuna döküp bolca su akıtın. Kokuların ve su borusuna yığılan yağların yok olmasını sağlar.

KARAMEL

Bu öğüdü unutmazsanız, karamel çok kolay! 1 kahve kaşığı su için 5 kahve kaşığı şeker.

KARİDES

Kabuğu soyulan karidesler adeta konserve tadı verir. Bunu yok etmek için 15 dakika az miktarda şarap veya sirkede bırakın.

ÜZÜMLÜ KEK

Üzümlü kek yapmak için kullanacağınız üzümü bir gece ıslak beze sararak bekletin. Kokusunu kaybetmeden yumuşamalarını isterseniz zeytinyağı ile ıslatın. Hamura iyice dağılması için toz şeker veya un içinde yuvarlayıp kek hamuruna katın.

FASULYE

Kuru fasulye haşlama suyu, emprime pamuklular için mükemmel bir temizleme maddesidir. Kuru fasulyenin daha hafif ve sindirimi daha kolay olması için, ilk haşlama suyunu dökün. İkinci suyuna biraz zeytinyağı ilave edin.

HARDAL

Şişenin ağzını açtığınızda, içindeki hardalın kurumasını önlemek için bir limon dilimi koyun. Tabii ki her kullanışta limon dilimlerini değiştirmelisiniz.

FIRIN

Fırınınız pas mı yaptı? Pas tutan yerlerine keten yağı sürün ve zımpara kağıdı ile lekeleri kazıyın. Fırında pişirdiğiniz et ve tavuk yemeklerinin kurumaması için, fırının içine su dolu küçük bir kap koyun.

TART HAMURU

Çok kabarmaması için
·    Hamurun ortasına makarna parçaları koyun.
·    Tart kalıbınızı, ızgara üstüne koymayın, fırın tepsisine koyun.
·    Fırına su dolu bir kap koyun, suyun rutubeti hamurun yumuşak olmasını sağlar.
SUFLE

Güzel bir sufle hazırlamak için kalıbı yağa buladıktan sonra, hafifce unlayın (Kek için de geçerli). Böylece sufle kaba yapışmaz, güzel bir renge sahip olur. Sufleyi fırına vermeden önce 15 dakika buzdolabında bekletin.

Peynirli yapıyorsanız daha geç çökmesi için fırına sürmeden gravyer peynir rendeleyin.

Limonlu yapmak için: Şeker parçalarını limon kabuğuyla ovarsanız lezzeti bir kat daha artar.

Çabuk pişmesi için alimünyum kağıtla örtün ve fırının kapağını hafif aralık bırakın.

SOSİS-SUCUK

Kabuklarının çabuk soyulması için, ıslatıp suyu sıkılmış ıslak beze sarın ve 10 dakika bekletin. Kesik sucuğun saklanması için üzerine biraz yağ sürün veya kesilmiş kısmını suyu kesilmiş limonun içine sokun. Kabukta küf oluşursa hafif sulandırılmış tuzla ovalayın.

ELMA

Parafine batırdığınız bir fanila kumaşla silerek elmalara daha iştah açıcı bir parlaklık verirsiniz. Ayrıca gliserinle silerseniz, bütün kış bozulmadan saklayabilirsiniz.

ÇİLEK

Mükemmel bir şekilde dondurmak için önce üzerilerine pudra şekeri serpin. Sonra tek tek bir kaba dizerek dondurun. Üst üste gelmemesine dikkat edin. Dondurucudan çıkarttıktan sonra çilekleri bir müddet dolabın alt kısmında bekletin ve üzerine pudra şekeri serperseniz taze görünüşünü korur.

CEVİZ

Kabukları kırılmamış cevizlerin iyi ve çürük olanlarını ayırmak için, hepsini su dolu bir kaba koyun. Çürük olanlar suda yüzecek, iyi olanlar dibe çökecektir.

Cevizleri bir gece şekerli suda bekletirseniz kabuklarının daha çabuk kırılmasını sağlarsınız. Ayrıca kabuklarından bütün olarak çıkarmanın en iyi yolu budur. Kabukları da asla atmayın, harika mangal kömürü olur.

PEYNİR

Sakladığınz kaba bir parça şeker koyarsanız, üzerinde küçük damlalar oluşmaz. Uzun süre buzdolabında saklayacaksanız kurumaması için ıslak tülbente sarın. Kurudukça tülbenti ıslatın. Peyniri ezerek veya küp küp doğrayarak salata da kullanabilirsiniz.

PİRİNÇ

Yaptığınız pirinç pilavı suyuna, birkaç damla limon suyu ilave edin. Bembeyaz olur.

MISIR

Ateşte közlediğiniz mısırları, hemen bol tuzlu ılık suya batırıp yemeği denediniz mi? Tuzlu su, hem mısırın üstündeki külleri alır, hem de değişik lezzet verir.

LİMON

Posasız suyunu çıkartmak istiyorsanız, bir örgü şişiyle, limonu bir başından sonuna kadar delin. Hafif sıktığınızda limon suyu şıpır şıpır akacaktır, hem de posasız olarak. Suyunu sıktığınız, limonun posasını tırnaklarınızla sürün. Hem elinize hem de tırnaklarınıza iyi gelir. Kesik limonu saklamak istiyorsanız, üzerine tuz serpin ya da kesik kısmı aşağıda kalacak şekilde tabağa koyun ve üzerine ters çevrilmiş bardak kapatın.

OKLAVA

Evinizde oklavanız yoksa, hamur açmak için bir şişeden yaralanabilirsiniz. Hamura yapışmaması için şişeyi una bulayın. Hamuru esnekleştirmek için, şişenin içine sıcak su koyun.

ŞEKER

Şekeriniz rutubetleniyorsa, kullandığınız kavanozun dibini kurutma kağıdıyla kapatın, sonra şekeri koyun.

SÜT<BR
Sütün taşmaması için, kaynattığınız kaba ters çevrilmiş fincan koyun, ya da içine çay kaşığı atın.

Dibine yapışmasın diye sütü koymadan kabı çalkalayın, kurutmadan içine sütü dökün.

Süt, kesilme tehlikesi gösteriyorsa pudra şekeri ilave edin. Pudra şekeriniz yoksa karbonat da aynı etkiyi verir.

Yanık Süt: Kokuyu gidermek için yanık süt kabını ıslak bezle örtün.

Süt Tozu: Taze süt tadını kazandırmak için, kullandığınız suya bir tutam da tuz katın.

ZEYTİN

Bir kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün ve biraz kekik, 2-3 diş samısak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadı olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz.

YUMURTA

Yumurta tazeyken yenmesi gereken bir besindir. Tazeliğini nasıl anlarız?

Yumurtaları tuzlu suya koyun;

Suyun üstüne çıkarsa yenmeyecek durumda demektir.

Ortada kalırsa, rafadan hariç başka bir şekilde yenilebilir demektir.

Dibinde kalırsa taze olduğuna emin olabiliriz. Rahatlıkla rafadan da yiyebiliriz.

Taze yumurtanın sarısı yoğun olan beyazın ortasındadır.

Orta tazelikteki yumurtanın beyazı sıvı halde sarısı yerinden oynamış haldedir. Elimizle sallarsak sesini "flok flok" diye duyarız. Bu durumda yumurta rafadan yapılmaz.

Tabağa kırıp bakalım; Yumurta dağılmaz, yoğunluğunu koruyorsa çok taze demektir. Beyaz yayılır, sarı yayılmazsa tazedir. Beyaz da sarı da dağılırsa o yumurta bayat demektir, yenilmez.

Kimi zaman da yumurtaları haşlar, çiğ yumurtalarla aynı rafa koyunca hangisi çiğ, hangisi pişmiş karıştırırız. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, yumurtaları topaç gibi çevirin. Pişmiş yumurta dönmez durur, çiğ yumurta devamlı döner.

Suda haşladığınız yumurtaların çatlamaması için kaynattığınız kaba biraz sirke ilave edin.Ayrıca 2-3 tane kibrit çöpü atarak da çatlamasını önleyebilirsiniz.

Çatlayan yumurtayı hemen kullanın, çatlak kısmını pişmeden önce limon yarısıyla ovarsanız akmasını önlersiniz.

Yumurtayı dolapta tutacaksak, sivri tarafından koyarsak daha iyi olacağını biliyor muydunuz?

Bazen beyazını kullanırız, sarısı artar. Bir tabağa koyup, üzerini soğuk suyla örtersek 2-3 gün bozulmadan saklayabiliriz.

Kek, krema yapımında kullanacağımız yumurtanın çırptığımız zaman istediğimiz kıvamda olması için oda sıcaklığında olmasına dikkat edelim. Ayrıca, çırparken bir tutam tuz, pudra şekeri, süt veya birkaç damla limon suyu koyabiliriz.

Katı Yumurta: 15 dakika kaynatın. Kabuklarının kolay soyulması için kaynattığımız kaba tuz atabiliriz. Suyunu da sakın dökmeyelim. Saksıdaki çiçeklerin en sevdiği sıvı budur.

Rafadan: 3 dakika kaynatın. Çatlamaması için kaba ters çevrilmiş fincan tabağı koyabilirsiniz.

Sahanda: Önce, beyazını çırpıp koyun, sonra sarısını delip, beyazlara fazla ısrar etmeden karıştırın. Pişmeye yakın, biraz süt veya süt kaymağı katarsanız daha kabarık ve yumuşak omlet elde edersiniz. Üstüne kapak da örterseniz bembeyaz olur.

Omletinizi ballı yapmayı denediniz mi? Yumurtayı pişireceğiniz yağı kızdırıp biraz bal ekleyin yumurtaları kırın. Çok lezzetli değişik bir yumurta yiyeceksiniz.

Çocuklarınıza yumurta boyadınız mı hiç? Elde edeceğiniz renkler şöyledir;

Portakal rengi için - Safranı suda eritin.

Yeşil renk için - Ispanak suyu.

Sarı renk için - Soğan kabuğu.

Kırmızı renk için - Pancar suyu.

Ana Sayfa / Pratik / Lekeler