EvimNet / Lekeler

 

Meyve/ Meyve Suyu: Su ve alkol karışımı ile (oran 3:1) bekletmeden temizleyiniz.

Sütsüz kahve / Çay: Alkol ve beyaz sirkeyi eşit oranlarda karıştırıp bir bez ile hafifçe bastırarak lekeyi temizleyiniz. Sonra emici bir bez ile silini.

Çikolata / Sütlü kahve / Çay: Tinere batırılmış bir bezle lekenin çevresini siliniz. Sütsüz kahve / çay için önerilen aımları uygulayınız.

Yağ: Fazla Yağı önce bir kaşık yardımıyla alınız. Sonra alkollü bir bez ile hafifçe bastırarak siliniz.

Yumurta / Süt: Alkollü bir bezle lekeyi sildikten sonra sulandırılmış sirkeye batırılmış bir bez ile son kez temizleyiniz.

Makyaj malzemesi / Ayakkabı boyası: Tinere batırılmış bir bezle siliniz.

Çimen: Alkole batırılmış bir bezle silebilirsiniz. Sabun veya sabun tozu da kullanabilirsiniz.

Mürekkep / Tükenmez kalem: Tinerli bir bezle sildikten sonra beyaz sirke veya alkole batırılmış bir bezle son kez temizleyiniz.

Kan: Kanın fazlasını nemli bir sünger ile aldıktan sonra sirke ile siliniz.

İdrar: Mümkün olduğunca çabuk müdahale ediniz. Önce bir süngerle sıvının fazlasını alınız, ardından sirke ile çıkarınız.

Parafin (Mum): Bir kaşık veya ıçak yardımıyla parafinin fazlasını alınız. Lekenin üzerine kurutma kağıdı koyup, etikette belirtilen sıcaklıkta ütüleyiniz. Yıkamayınız.

VİŞNE LEKESİ:
Her ev hanımı vişne lekesinin çıkmayacağını sanır.Oysa bazı kumaş türlerinde,özellikle ipekte ispirtolu pamuğu lekenin üzerine tamponlayıp ardından da ılık suyla durulayarak çıkarabilirsiniz.Beyaz pamukluları ise sabunla yıkadıktan sonra bir gece süte yatırıp,ertesi gün durulamanız yeterli.

KAN LEKESİ:
Henüz ıslak olan kan lekesini çıkarmak daha kolaydır.Lekenin üzerine biraz nişasta serpmek ve nişasta kuruduktan sonra fırçalamanız yeterlidir.Kurumuş lekeler için de amonyağa başvurmalısınız.Bir litre suya iki yemek kaşığı amonyak karıştırın.Sonra da eski bir naylon çorabınızı bu karışıma batırıp,lekeyi fazla bastırmadan silerek çıkarın.

MÜREKKEP LEKESİ:
Mürekkep lekesi bazı kumaş türlerinden anında çıkarılabilir.Pamuklu ve beyaz kumaşlarda su katılmamış çamaşır suyuna batıracağınız bir parça bezle,lekeli yeri bastırmadan silerseniz leke kolaylıkla çıkacaktır.

RUJ LEKESİ:
Ruj lekesi en kolay çıkabilen leke türlerinden biridir.Yıkanabilen kumaşlarda leke,sabunlu ılık suyla yıkanarak çıkarılabilir.Yıkanmayan kumaşlarda ise lekeyi alkolle silerek kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

ÇAY LEKESİ:
Çay lekelerini, üzerine anında kaynamış sıcak su dökerek çıkarabilirsiniz. Ayrıca limon kolonyası da çay lekesini çıkarmakta etkilidir.

BİRA LEKESİ:
Bira lekesini tuzlu suyla durulayarak çıkarabilirsiniz.Koltuklardaki bira lekelerini ise tuzlu suya batıracağınız bir bezle silebilirsiniz.

DONDURMA LEKESİ:
Ilık sabunlu suda yıkarsanız,dondurma lekelerinden iz kalmadığını göreceksiniz.

OJE LEKESİ:
Kumaşlardaki oje lekesini önce alkolle silmeye çalışın.Sonra,eğer leke çıkmadıysa,asetonla silin.Yün halılardaki lekeleri ise bir parça pamuğa damlatacağınız asetonla,fazla ovuşturmadan çıkarmaya çalışın.

YAĞ LEKESİ:
Leke tazeyken üzerine tuz serpiştirmeniz yeterli olacaktır.Limon kolonyası da işinize yarayabilir.Ancak ipekli kumaşlarda lekenin üzerine tuz yerine talk pudrası serpiştirmelisiniz.

TÜKENMEZ KALEM LEKESİ:
Kumaşlardaki lekeleri ispirtoyla silerek veya kumaşın o kısmını ispirtoya yatırarak çıkarabilirsiniz.Ancak daha sonra sabunlu suyla yıkayıp,durulamanız şart.

RUTUBET LEKESİ:
Kıyafetlerdeki,rutubetli yerlerde beklemekten meydana gelen lekeleri, ancak sulandırılmış amonyakla silerek çıkarabilirsiniz.

 

Ana Sayfa / Lekeler